Stappenplan voor een vlog

Deel je expertise voor de camera. Stappenplan voor een vlog.

16 okt 2018

Als zelfstandig ondernemer, of als specialist binnen een organisatie, weet jij heel veel over het onderwerp waar jij je mee bezighoudt. Met jouw deskundigheid kun je een ander helpen. Door een oplossing voor zijn probleem te bieden of inspirerende ideeën te opperen. Door jouw tips en adviezen te delen, trek je klanten aan die zich interesseren in wat jij te bieden hebt. Praat jij met gemak voor een camera? Dan is een vlog daarvoor een goed middel. Met dit stappenplan voor een vlog help ik je op weg.

Stap 1: Kies een onderwerp voor je vlog

Leef je in in jouw klant. Op welke vraag die bij hem leeft kun jij een antwoord geven?

  • Stel je hebt een sportschool. Dan zou een vraag kunnen zijn: “Met welke sporten maak ik mijn rug en nek-spieren soepel?”. In jouw vlog beschrijf je de 5 beste sporten en welke spieren je hiermee traint.
  • Of werk je als coach in de jeugdzorg dan zou de vraag van een hulpverlener kunnen zijn “Hoe betrek ik de ouders bij de zorg”? In je vlog geef je drie do’s en don’ts.

Houd de video lekker kort en krachtig en beantwoord niet meer dan 1 vraag per keer. Waarschijnlijk kun je zo een hele reeks aan vragen bedenken om te beantwoorden. In een klap heb je dan al input voor een serie vlogs.

Stap 2: Schrijf je vlog uit

Als voorbereiding voor de opname is het handig puntsgewijs op te schrijven wat je wilt vertellen. Je hoeft dat niet woordelijk te doen, want dan verlies je spontaniteit. Maar bedenk hoe je de kijker wilt aanspreken en welke tips je wilt geven. En wil je misschien iets laten zien in beeld? Vergeet ook de ‘call to action’ niet. Wat wil je dat de kijker gaat doen na het zien van jouw vlog? Je website bezoeken? Inschrijven voor een cursus? Abonneren op je kanaal?

Stap 3: Leef je in

Ben je klaar voor de opnamen? Leef je dan even helemaal in, in je doelgroep. Beeld je in dat je jouw verhaal gaat vertellen aan je (potentiële) klant. Zie het liefst een echt persoon voor je. Het helpt je om natuurlijk over te komen.

stappenplan voor een vlog

Stap 4: Neem je vlog op

Je kunt ervoor kiezen om zelf je video op te nemen, of je kunt hulp van iemand anders inschakelen. Een professionele camera is niet per se nodig. Met een smartphone kun je ook een prima resultaat bereiken. Zorg er dan wel voor dat beeld en audio goed zijn. Tips daarvoor kun je vinden in mijn eerdere blog: ‘Vloggende medewerkers”.

Neem je je vlogs op in een vierkant formaat, dan vallen ze op de social media extra goed op.

Stap 5: Ondertitel je vlog

Steeds vaker bekijken mensen video’s zonder geluid. Bijvoorbeeld in de trein of bus. Daarom is het een goed idee om je vlog te ondertitelen. Neem je je video op met je smartphone dan is er voor iPhone de superhandige app Clips die je stem bij het filmen al omzet naar ondertiteling. Wel even de tekst nalopen, want Clips verstaat niet alles even goed. Of voeg je ondertiteling achteraf toe in je montagesoftware.

Stap 6: Vormgeving voor je vlog

Om je vlog nog beter te laten opvallen en de kijker gelijk te laten zien van wie de video afkomstig is, voeg je vormgevingselementen toe aan je vlog. Jouw logo in de rechterbovenhoek. Of als je een serie video’s maakt, kun je de naam van de serie verwerken. De vormgeving in mijn video hierboven heb ik gemaakt in Canva. In deze gemakkelijke app vind je veel kant-en-klare templates die je kunt aanpassen aan je eigen ideeën en huisstijlkleuren.

Stap 7: Monteer je vlog

Als jij een vlotte spreker bent, lukt het jou wellicht om je video in een keer op te nemen. De meeste mensen hebben wat meer takes nodig. En dan nog kan het nodig zijn om je video in te korten of de beste stukken te selecteren. Dat doe je in je montagesoftware. Ook kun je hierin ondertitelen, je logo en extra teksten toevoegen, vloeiende scene-overgangen en eventueel een pakkend achtergrondmuziekje. Op je smartphone kun je een app downloaden waarmee dit allemaal kan. Ik heb voor mijn filmpje ‘Cute cut pro’ gebruikt.

Stap 8: Publiceer je vlog

Als jouw vlog af is, kun je deze gaan publiceren. Je kunt deze direct op social media uploaden. Je kunt er ook voor kiezen om je vlog op YouTube te zetten en te embedden op je website. Door er nog geschreven tekst aan toe te voegen, kunnen de zoekmachines je vlog beter vinden.

En nu…. aan de slag!

Met jouw goede ideeën, een vlotte babbel en wat handigheid met apps, kun jij zo je eigen vlogserie maken.

Heb je een zetje in de goede richting nodig? Wil je eens sparren over hoe jij vlogs voor jouw bedrijf kunt inzetten? Of wil je liever dat iemand dit met jou samen doet? Aarzel dan niet om contact op te nemen.