Parel filmen

Training Socratische vragen stellen

Voor verhalenvertellers die een stap verder willen gaan

Je bent journalist, tekstschrijver, film- of documentairemaker of je werkt bij een marketing- of communicatiebureau. Je hebt een passie voor mensen. Je schrijft artikelen of maakt films en interviewt daarvoor boeiende mensen, klanten of medewerkers van een organisatie, of gewone mensen met een bijzonder of ontroerend verhaal. Dat doe je goed! Als storyteller bereid je je uitstekend voor en slaag je erin een mooi verhaal in woord of beeld neer te zetten.

Maar toch…

Na het teruglezen van je teksten of terugzien van de beelden denk je wel eens… “Heb ik nu de ware emotie, gevoelens en verlangens van mijn personage naar voren gebracht? Zat er misschien nog meer achter? Heb ik misschien vooronderstellingen gedaan, te veel voor mijn gesprekpartner ingevuld? Dacht ik zelf wel te weten hoe het zat? Heb ik wel voldoende de tijd genomen om ECHT te luisteren?”

Een stap verder

Met de training ‘Socratische vragen stellen voor verhalenvertellers’ leer jij een stap verder te gaan om meer uit je gesprekspartner naar boven te krijgen. Je leert beter te luisteren en verdiepende vragen te stellen. Je helpt iemand zijn gedachten te ordenen en goed te verwoorden, ook onder druk van een microfoon of camera voor zijn neus. Je brengt iemand tot nieuwe inzichten. En dat stelt je in staat een nog eerlijker en verrassender verhaal te vertellen dat je lezer echt raakt.

Verborgen wijsheid

Ariane Socratische vragen stellenPraktisch filosofe Ariane van Heijningen van Denkplaats, leert je in twee dagdelen hoe je zuiver luisteren, doorvragen en het denkfouten opsporen kunt toepassen in je interviews. Het is een praktische training, waarbij je samen met je collega-deelnemers, vooral zult oefenen onder begeleiding van Ariane en met elkaar.

Aan het einde van de training ben je, zoals Socrates het zelf zei, in staat de verborgen wijsheid van je gesprekspartner geboren te laten worden.

Programma

Dagdeel 1 – Vrijdag 12 november 9.30 tot 12.30 met Ariane
De Socratische houding: wat houdt die in? Waarin verschilt die van een reguliere gesprekshouding? En welke vaardigheden horen bij deze houding? Aan de hand van concrete oefeningen, maak je je de Socratische vraaghouding eigen die je kunt toepassen in je interviews.

Dagdeel 2 – Vrijdag 3 december (zonder Ariane)
We kijken met elkaar terug op hoe je je Socratische vraagvaardigheden tot nu toe in praktijk hebt gebracht. Wat heeft het je opgeleverd? Waar liep je tegenaan? Wat lukt nog onvoldoende? Deze reflectie vindt plaats aan de hand van concrete huiswerkopdrachten die je aan het einde van dagdeel 1 meekrijgt.

Dagdeel 3 –  Vrijdag 17 december met Ariane
We oefenen met concrete interviews aan de hand van de Socratische vraagvaardigheden. Wat maakt een vraag raak? Welke verschillende soorten vragen hebben welke effecten?

Dagdeel 4 Vrijdag 7 januari  (zonder Ariane)
We kijken met elkaar terug op je interviews van de afgelopen tijd. Aan de hand van concrete casuïstiek reflecteer je, aan de hand van een beproefd intervisiemodel, op je Socratische vraagvaardigheden.

Locatie en prijs

Locatie: Wijkgebouw WOM Stationsbuurt (Wijkontwikkelingsmaatschappij). Stille Veerkade 48 Den Haag. Tegenover het standbeeld van Spinoza 😀. 15 minuten lopen vanaf Den Haag CS, 10 minuten vanaf Den Haag HS. Parkeren kan in diverse parkeergarages in de buurt, zoals Qpark Lutherse Burgwal en Parkbee Paviljoensgracht.

Prijs: € 525,- (ex BTW)

Nu aanmelden