In een zekere fase in je leven ga je vast en zeker dieper nadenken over jezelf. Bij de een gebeurt dat al lekker vroeg. Bij een ander komt die behoefte pas later. Of noodzaak, zo kun je het ook noemen. Want je komt er soms achter dat je in je leven steeds tegen dezelfde knelpunten aanloopt. In je werk, je gezin of in de liefde… Dan wil je weten waar dat in zit en wat je anders kunt doen. En je zoekt naar manieren om je verder te ontwikkelen.

Jezelf leren kennen

Bij mij startte dat proces zo rond mijn 40e. Het was iets waar ik me oorspronkelijk tegen verzette. Praten en nadenken over mijn gevoelens was niet iets wat ik van huis uit volop heb meegekregen. Ik voelde me er ongemakkelijk bij. Liever wilde ik lekker onbevangen door het leven blijven gaan. Maar ik was vastgelopen, dus er moest iets gebeuren. Gestimuleerd door werkgever en vrienden volgde ik diverse trainingen en coachings op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde mezelf beter kennen, ging mij gemakkelijker uiten en durfde radicale stappen te zetten.

Diepgaandere gesprekken

Mijn interesse voor filosofie, en dan met name Socrates, is van recentere datum. Populaire boeken zoals ‘Socrates op sneakers’ en ‘Filosoferen aan de keukentafel’ doen het wat stoffige imago van filosofie teniet. Ze brengen de lessen naar deze tijd en hebben een praktische inslag. Ik wilde die theorie verder in praktijk brengen. Het leek mij leuk om de handvatten te hebben en te oefenen om goede, diepgaandere gesprekken te voeren met mensen, zowel privé als zakelijk. Ik schreef mij in voor een wekelijkse cursus filosofie, maar de eerste les al stelde me teleur. Ik kreeg het gevoel dat dit instituut al 40 jaar dezelfde werkwijze hanteert.

Socratische vragen stellen voor verhalenvertellers

Toegegeven, ik heb het niet echt een kans gegeven. Maar ik ging gelijk verder zoeken. Gaandeweg ontwikkelde het idee in mijn hoofd dat meer mensen in mijn vakgebied, journalisten, tekstschrijvers, filmmakers, iets aan de gesprekstechnieken van Socrates kunnen hebben. Waarom niet zelf iets organiseren, als dat wat ik zoek er nog niet is?

Google bracht mij bij filosofe Ariane van Heijningen, van Denkplaats. Haar website sprak me aan. Ik belde met haar en zij zag mijn idee helemaal zitten. Samen ontwikkelden wij de training ‘Socratische vragen stellen voor verhalenvertellers’ in vier dagdelen, met lekker veel tijd om praktisch te oefenen in een kleine groep. Ik heb er heel veel zin in en ben benieuwd wat dit traject me nu weer gaat brengen. Ook iets voor jou? Wil je meedoen? Lees dan hier verder. We gaan in november van start en ik heb zeven plaatsen te vergeven.