Muziekrechten, hoe zit het nou precies?

Als je muziek wilt gebruiken in je video’s, is het belangrijk om te weten wat muziekrechten zijn. Muziekrechten zijn de rechten die artiesten, songwriters en muziekproducenten hebben op hun muziek.

Muziekrechten: synchronisatierechten

Dit betekent dat zij de enigen zijn die hun muziek mogen gebruiken in combinatie met beelden. Zoals in films, tv-programma’s, reclames of videogames. Dit noemen we synchronisatierechten. Om hun muziek te mogen gebruiken, moet je toestemming vragen aan de artiest of muziekuitgever en meestal ook een vergoeding betalen. Via stockmuzieksites kun je muziek uitzoeken en daar gelijk een licentie voor de synchronisatierechten bij aanschaffen. In de video’s die ik voor mijn klanten maak, gebruik ik ook muziek van zo’n stocksite, vaak Audiojungle. Ik zoek dan muziek uit die qua sfeer, tempo en instrumenten goed past.

Muziekrechten: openbaarmakingsrechten

Openbaarmakingsrechten betekenen dat artiesten en rechthebbenden een vergoeding krijgen wanneer hun muziek openbaar wordt gemaakt. Bijvoorbeeld via radio, televisie, live concerten, streamingdiensten of muziekdownloads. Meestal zijn het organisaties zoals BumaStemra die de vergoedingen verzamelen en verdelen onder de artiesten en andere rechthebbenden. Ik adviseer klanten daarom altijd om de video met muziek niet direct op de website te plaatsen, maar altijd te embedden via YouTube of Vimeo. Die hebben daarover afspraken gemaakt, net als Facebook en LinkedIn trouwens.

Muziekrechten zijn belangrijk voor artiesten en muziekproducenten. Ze beschermen hen en stellen hen in staat te profiteren van hun werk. Door deze rechten te respecteren kun je legaal gebruik maken van muziek en bijdragen aan de groei van de muziekindustrie.

Voorkom een boete

Onthoud dat het niet is toegestaan om muziek te gebruiken zonder toestemming en zonder een vergoeding te betalen. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar een populair nummer gebruiken in jouw video’s of podcasts zonder toestemming van de artiest of muziekuitgever. Zorg er daarom altijd voor dat je toestemming hebt gekregen en de juiste vergoeding hebt betaald om gebruik te maken van muziek. Dit voorkomt niet alleen juridische problemen, maar is ook een kwestie van respect voor het werk van anderen.