EMWB-jas

2023: Een jaar van veel investeren in leren, innoveren en creëren

18 dec 2023

Achteraf bekeken was 2023 een heel bewogen jaar, mag ik wel zeggen. In de wereld en in Nederland zijn er enorm veel ontwikkelingen die de nodige impact op ons allemaal hebben. Maar ook zakelijk en privé is er veel gebeurd. Een blog met een persoonlijke terugblik en mijn geleerde lessen. Want er viel veel te leren. Misschien heb jij er ook wel wat aan?

Januari: documentaire en montortraject

In de eerste maanden van het jaar ging ik een samenwerking met een oud-schoolgenoot aan op vrijwillige basis. Hij had zo’n bijzonder verhaal dat ik daar een documentaire van wilde maken. Ik was er helemaal van in de ban. Dit werd mijn nieuwe ‘passieproject’.  Dus ik nam een mentor in de arm, want de filmpjes die ik tot dan toe had gemaakt, waren meestal niet langer dan vier minuten. Een gouden zet. Want wat leerde ik ontzettend veel over het maken van een documentaire met filmmaker Susanne Opstal. Een van de belangrijkste dingen: hoe je de regie weer in handen neemt als alles anders blijkt te lopen dan je dacht. En anders liep het! Ik moest de docu een nieuwe wending geven en mijn plan aanpassen. Dat heeft me heel wat doen twijfelen. Maar nu ligt er een nieuw plan waar ik in geloof. De personages hebben toegezegd, een scenario is in de maak en de eerste opnamedatum is gepland. Wordt vervolgd dus!

   • Lessen geleerd: Flexibiliteit is key in documentaire maken. Soms moet je het script omgooien, maar dat leidt tot een sterker eindresultaat.

Februari: oudtante en videoclip

Baby Babette

De geboorte van een eerste achternichtje. Mijn oudste zus werd oma en mijn nichtje Milly en haar vriend Gijs trotse ouders van Babette. Mijn eierstokken begonnen zomaar te rammelen toen ik die heerlijke Babe voor het eerst in mijn armen mocht houden. Maar gelukkig lijkt de menopauze zich keurig volgens het gemiddelde rond m’n 51e te manifesteren.

Met een nieuw bandje ging ik de studio in om een demo op te nemen. De band en ik bleken later toch geen goede match, maar hoera, we hebben de opnamen nog. Dat was wel heel tof om te doen. En ik kon, tussen het zingen van solo’s en backings door, mijn videoskills leren inzetten voor de clip bij de demo.  Dat was nog eens multitasking.

   • Lessen geleerd: Zelfs uit mislukte samenwerkingen kun je iets positiefs halen.

April: herinneringen en AI

Het ouderlijk huis in Wateringen is eindelijk verkocht. Dus werk aan de winkel voor m’n broer, zussen en mij om het huis nu echt helemaal leeg te maken. En dan toch een traantje en herinnering aan zoveel mooie momenten aan huis en meubels. En vervolgens ook een lach van opluchting over de verkoop en blijdschap met het centje dat op onze rekening kwam.

AI en Chat GPT leren

In april experimenteer ik ook voor het eerst met AI. De ontwikkelingen gaan supersnel, dus ik kan er maar beter bij zijn en gaan leren, was mijn gedachte. Ik schreef twee blogs over mijn ervaring met Chat GPT.  Het voelt nog steeds een beetje als cheat-GPT , maar voor mij is het nu al een onmisbare tool geworden, die me inspireert en mijn creativiteit nog meer uitdaagt.

    • Lessen geleerd: Het loslaten van het ouderlijk huis opent de deur naar nieuwe kansen en herinneringen.
    • AI is een krachtig hulpmiddel dat mijn creativiteit aanscherpt en nieuwe perspectieven biedt

Mei: Emily May in woord en beeld 5 jaar en Here to Make

EMWB-gadgets

Emily May in woord en beeld bestaat 5 jaar! Ongelooflijk wat vliegt de tijd. Ik vier mijn jubileum met een aankoop. Ik koop een jas en een trui met daarop mijn logo en mijn nieuwe slogan: ‘Bekijk het ook eens van de andere kant’. En ik stuur een leuke gadget met die tekst naar al m’n klanten en relaties. Na 5 jaar zelfstandig ondernemerschap is het ook tijd om na te denken over mijn carrière en welke kant ik op wil met mijn bedrijf. Ik heb vijf jaar lang heel veel gedaan en geprobeerd en nu wil ik meer focus gaan aanbrengen.

Here to make – nog meer leren

Wat een goede timing:  op dat moment komt eerdergenoemde Susanne, mijn docu-mentor, met haar aanbod van de cursus Here to make. In 8 weken ga je met een groep andere creatievelingen aan de slag met je eigen doel. En dat met de online support en talloze stimulerende video’s en oefeningen van Susanne en de andere deelnemers. Je zet dan echt stappen hoor. Mijn doel is de basis te leggen voor een nieuwe positionering: pitch, website, showreel etc. Goed, ik doe er wat langer over dan 8 weken, maar ook dit gaat de wereld de komende maanden zien.

   • Lessen geleerd: Vijf jaar ondernemen vraagt om reflectie. Focus is essentieel voor groei, en een cursus als ‘Here to make’ kan helpen bij het definiëren en behalen van nieuwe doelen.

Juni: Nieuw huis

Ik heb een nieuw huis gekocht! De afgelopen maanden heb ik tussen alle andere bedrijvigheden door menig huis bezichtigd. Een huis met een tuin, dat was de wens. En dat heb ik gevonden. Praktisch om de hoek van mijn huidige appartement, dat ik z.s.m. te koop zette.

   • Lessen geleerd: De zoektocht naar een nieuw huis symboliseert het belang van het najagen van persoonlijke wensen. Dichtbij huis vind je soms precies wat je nodig hebt

Augustus: Verhuizen, nieuwe klanten en The Single Singers in Istanbul

Na een korte vakantie naar het Black Forest Festival in Kirchzarten, kon ik op 2 augustus de sleutel van m’n nieuwe huis in ontvangst nemen. En wat een geluk. Want op dezelfde dag kreeg ik een goed bod voor mijn appartement. De koper wilde er zo snel mogelijk in, wat ook voor mij gunstig was. Dus kon ik met een gerust hart m’n huis gaan opknappen en inrichten. Wat een gelukzalig gevoel toen ik vanuit mijn nieuw ingerichte kantoor de deuren naar de tuin opensloeg en daar de zon op m’n huid voelde.

Everyday Heroes

Ik kon nog niet volledig van die tuin genieten want tussen het klussen door stortte ik me op een opdracht voor een nieuwe klant ‘Everyday Heroes’, waarmee ik een mooi succesverhalenboek maakte.

En vlak na de verhuizing ging ik nog een paar dagen naar het buitenland. In Istanbul op het Voice-Up-festival brachten Annemarie Homan en ik weer een flinke club internationale individuele zangers samen om met The Single Singers na twee repetities een spetterend optreden te verzorgen. Zoals wij plachten op vele festivals te doen.

Single Singers

   • Lessen geleerd: Soms vallen professionele en persoonlijke puzzelstukjes op hun plek op het perfecte moment, waardoor ik zowel mijn nieuwe huis kon realiseren als een waardevol project kon afronden.

September/Oktober/November: Texel, opname-estafette en nog meer nieuwe klanten

Begin september nam ik mijn hond een weekend mee naar Texel om met andere hondeneigenaren te wandelen.

Verder waren het drie drukke werkmaanden die vooral in het teken stonden van video. Voor oude en nieuwe klanten ging ik het land in om video’s op te nemen. Ik noemde het de opname-estafette. Eind augustus nog nam ik The Story of The Suprolo’s op in Hoeven voor Suprolo World. (De wat?? Ja, Suprolo’s! Check de story Stichting Ondersteuning Pleeggezinmaar). Voor nieuwe klant Stichting Ondersteuning Pleeggezin was ik in Best bij de training Mockingbird  Voor aftermovies van evenementen van Nevi en het Rijk was ik achtereenvolgens Amersfoort, Arnhem en Den Haag. En voor Denk Doe Duurzaam nam ik in opdracht van Leene Communicatie twee films op in Amsterdam en Den Haag, over duurzame werkplek en duurzaam reizen.

Oncologienetwerk Concord, weer een nieuwe klant, was er lekker vroeg bij om hun jaarverslag op originele wijze in videovorm op te nemen. Ik moest ervoor naar Dirksland op Goeree Overflakkee.

   • Lessen geleerd: Drukke periodes vragen om efficiënte planning. Mijn videowerk voor diverse klanten toont de veelzijdigheid van mijn vaardigheden en mijn vermogen om verhalen te vertellen.

December en 2024: Rust, koers en hondenopvang

Opvanghond Harris

In december is de rust weergekeerd. Naast de afronding van montages kan ik me nu echt storten op mijn eigen projecten en mijn toekomstige koers. Dit blog is een van mijn actiepunten, waarmee ik jullie (als je al deze tekst hebt gelezen) op de hoogte breng waar ik mee bezig ben. Komend jaar komt mijn focus nog meer te liggen op klanten en opdrachten die echt bijdragen aan meer diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid. En ik wil meer gaan samenwerken met andere ondernemers. En daarvoor zet ik nu de lijntjes en acties uit, praat ik met oude kennissen en collega’s leg ik nieuwe contacten, schrijf ik en lees ik me verder in op bovengenoemde thema’s en storytelling (maar vooral -listening!)

Hondenopvang

Ook privé maak ik plannen. Zo ben ik een nieuwe carrière gestart als hondenoppas bij PetBnB en mocht ik mijn eerste klanten in december ontvangen. En in juni ga ik met River naar Noorwegen!

   • Lessen geleerd: Reflectie aan het einde van het jaar helpt bij het scherpstellen van toekomstplannen. Mijn focus verschuift naar diversiteit, samenwerking en storylistening, en ik ben klaar om mijn visie te delen en nieuwe verbindingen te leggen in het komende jaar.
   • Sommige hondjes stinken.

Zie jij kansen voor samenwerking omdat je dezelfde doelen nastreeft? Voel jij zelf de motivatie en kracht vanuit jouw unieke perspectief of ervaring? Dan maak ik graag kennis met jou!

Hele fijne feestdagen allemaal!