Introvert

Introvert is lekker divers

09 dec 2022

Mensen die mij een beetje kennen zullen mij niet zo snel onder het kopje ‘introvert’ scharen. Ik stond al vroeg op een podium te spelen en te zingen. En ik heb geen moeite (meer) om op iemand af te stappen of een groep toe te spreken. Toch ben ik van nature iemand die graag op zichzelf is en tijd voor zichzelf nodig heeft.

Wat hebben introverte werknemers nodig?

Introvert zijn. Daarover ging de podcast ‘All things inclusive’ deze week. En meer specifiek over ‘Wat hebben introverte werknemers nodig?’. Podcasthost Hanan Challouki ging daarover in gesprek met Ellen Jansegers, auteur van ‘Zwijgen is Goud’. Voor mij was dit gesprek een eye-opener.
Bij mijn laatste werkgever werden, toen ik daar enkele jaren werkte, de kantoortuinen ingevoerd. Meer interactie en samenwerking was het doel. Hoewel ik aanvankelijk blij was met de mooie nieuwe uitstraling en de openheid, realiseer ik me nu dat die werkplek niet goed voor me was. Geconcentreerd werken ging me zeer moeilijk af. Elke maandagochtend hoorde ik van 5 of 6 collega’s aan hoe het weekend was geweest. En met ieder verplicht sociaal contact leverde ik een stuk energie in. De radio op de afdeling werd onderwerp van conflict. En interne klanten stonden om de haverklap aan je bureau, eisten aandacht op en wilden liefst meteen een antwoord op hun vraag.

Anders, maar niet vreemd

Andere collega’s leken helemaal geen last te hebben van al die stoorzenders, dus ik dacht dat het aan mij lag. Het is fijn om in deze podcast te horen dat het past bij de introverte mens. Die vindt het nou eenmaal fijn om geconcentreerd zijn werk te kunnen doen en heeft niet zo’n behoefte aan koetjes en kalfjes. Die heeft om op te laden rust nodig en alleen zijn. Terwijl de extraverte mens juist oplaadt door veel sociale contacten.

Een ander kenmerk van een introvert is dat zij komt tot ideeën, oplossingen en creativiteit door deze veelal in stilte te bedenken en uit te werken. Daar waar de extravert begint te praten en al pratende zijn gedachten vormt. De introvert is niet degene die gelijk een vergadering domineert. Maar hij is wel degene die vast ook een goede inbreng heeft. Dat maakt het zo belangrijk ervoor te zorgen dat in een vergadering iedereen de gelegenheid krijgt om aan het woord te komen.

Introvert als diverse doelgroep

Diversiteit en inclusie op de werkvloer… wat mij betreft voegen wij de introverte/extraverte mens toe aan de diverse doelgroepen. Beiden zijn van belang in je team. Maar zorg er dan ook voor dat beiden een werkplek hebben waar ze zich prettig voelen.

Activity-based werken kan daarbij helpen. Het is een term die ik in deze podcast voor het eerst hoorde en even heb opgezocht: “Activiteitsgestuurd werken erkent dat mensen verschillende activiteiten uitvoeren in hun dagelijkse werk en daarom een ​​verscheidenheid aan werkomgevingen nodig hebben die worden ondersteund door de juiste technologie en cultuur om deze activiteiten effectief uit te voeren.” Dat lijkt mij een stap in de goede richting.

Thuis werken

Ik ben voorlopig erg blij met mijn werk als zelfstandige, waarin ik geregeld, maar niet de hele dag contact heb met klanten of mede-ondernemers. En met mijn comfortabele thuiswerkplek waar de muziek aan gaat als ik daar zin in heb. En waar ik anders lekker introvert kan zitten wezen, zonder dat iemand daar last van heeft.

Ben jij ook introvert? En hoe red je je daarmee?