Vanmorgen werd ik wakker met een wirwar aan gedachten. Het draaide allemaal om één ding: mijn documentaire. Het is tijd, zo voelde ik, om meer over mijn filmidee te delen met de wereld. Maar te midden van die gedachten dook er nog iets op: schaamte.

Schaamte is een krachtig, verstikkend gevoel. Het kan ons verlammen, ons tegenhouden om eerlijk te zijn, zelfs tegenover onszelf. Het was afgelopen zaterdag, op De dag van Herstel, dat ik de kracht van het loslaten van schaamte echt begon te begrijpen.

Geen herstel zonder loslaten van schaamte

Ik bezocht de Dag van herstel als een deel van het onderzoek voor mijn documentaire. Honderden mensen waren aanwezig, die openhartig met elkaar en met mij spraken over hun strijd tegen alcohol- en drugsverslaving en hun herstel vierden. Het was een ontroerende ervaring die me liet zien hoe het loslaten van schaamte een cruciale stap is in het herstelproces. Zonder schaamte kunnen we onze strijd delen en steun en begrip vinden bij anderen.

Diezelfde openheid en eerlijkheid zijn essentieel voor mijn documentaire. Het is een verhaal over verslaving en hoe wij als samenleving oordelen over mensen die worstelen met deze ziekte. Maar het is ook een verhaal over menselijkheid, over het overwinnen van obstakels en het vinden van kracht in kwetsbaarheid.

schaamte

Ook Dan Karaty kent het belang van openheid

Kwetsbaarheid

Het delen van mijn filmidee voelt als het blootleggen van een diepgewortelde kwetsbaarheid. De angst voor veroordeling, het gevoel van niet goed genoeg zijn – het zijn obstakels die ik moet overwinnen. Maar zoals ik leerde van mijn mentor, en ook uit het boek The Artist’s Way, ben ik een maker. Ik heb het recht om creatief te zijn, om mijn stem te laten horen, zelfs als die stem aanvankelijk slechts een fluistering is.

Dus geef ik mezelf toestemming om mijn verhaal te delen, inclusief de onzekerheden en twijfels die ermee gepaard gaan. De persoon die de aanleiding was om mijn documentaire te gaan maken, worstelde met het verbergen van zijn drugsgebruik. En zo heb ook ik mijn eigen demonen om te confronteren.

Laat de schaamte los

Het is tijd om de schaamte los te laten, om mezelf toe te staan trots te zijn op mijn creaties, hoe onvolmaakt ze ook mogen zijn. Want uiteindelijk is het niet de perfectie die telt, maar de oprechtheid en de moed om te blijven creëren, ondanks de angst.

Dus hier ben ik, mijn verhaal delend met jou, mijn lezer. Ik hoop dat deze woorden anderen inspireren om ook hun schaamte los te laten en hun creatieve reis te omarmen, hoe hobbelig die ook mag zijn. En wie weet, misschien is mijn documentaire wel een stap in die richting, een verhaal dat mensen aan het denken zet en ogen opent.