De Lik gevangenis

Een weekje gevangenis – mijn ervaringen in de bak

09 okt 2022

Een weekje gevangenis, daar was ik deze week toe veroordeeld. Geheel vrijwillig overigens nam ik een kijkje in drie compleet verschillende gevangenissen. Gelukkig niet omdat ik een misdaad heb begaan. (Niet eentje waar ik voor gepakt ben, tenminste). Zomaar een blik in mijn veelzijdige (werk)week als zzp’er.

10 jaar in een Peruaanse cel

Danny Kegel - gevangenis

Zondag was ik bij de Try Out van de theatershow ‘Power of Rock’ vanpower of rock - gevangenis Danny Kegel. Mijn oud-schoolgenoot van het LMC, een muzikale en talentvolle gozer, koos helaas na school het verkeerde pad. Hij raakte verslaafd en belandde in de criminaliteit. Met als treurig dieptepunt dat hij tien jaar vastzat in een cel in Peru. Nu is hij zo’n vijf jaar terug in Nederland en is vastberaden nooit meer met justitie in aanraking te komem. Hij schreef een boek over de heftige tijd die hij in de Peruaanse cellen doormaakte. Maar ook over hoe de ‘onzichtbare universiteit’ en de muziek hem overeind hielden en nieuwe inzichten gaven. Met zijn verhaal en muziek wil Danny nu de harten van mensen veroveren. In Boris van der Lek (oud-saxofonist van Herman Brood), vond hij zijn ‘partner en crime’ op het podium.  Er valt nog te slijpen aan zijn show, maar met zijn doorzettingsvermogen lukt het hem vast om de goede vorm te vinden. Want zijn indrukwekkende verhaal omlijst met humor en liedjes uit de cel zijn het waard om door een groter publiek gehoord te worden. Weet jij een podium voor Danny? Let me know.

Humaan gevangeniswezen

PI Zaanstad gevangenis

Dinsdag bracht ik een bezoek aan de penitentiaire inrichting Zaanstad voor mijn klant Europris. Deze organisatie bevordert een professioneel en humaan gevangeniswezen in Europa. Een missie waar ik achter sta. De organisatie maakt een film om zichtbaar te maken waarvoor zij bestaan. Ik schreef voor hen aan de hand van 5 interviews van gevangenis-professionals in Europa een Engelstalige corporate story en daaruit voortvloeiend een script voor de film. Samen met communicatieadviseur Julia Ilyina en filmer Joost Pleune bespraken wij de mogelijkheden met de afdeling communicatie en bekeken wij de setting waar de film binnenkort geschoten wordt. Indrukwekkend om te zien hoe ze daar werken aan betere kansen op re-integratie voor de gevangenen.

Studenten in De Lik

En donderdag was ik op de HBO Inkoop Experience van inkooporganisatie Nevi. Het vond plaats ingevangens ‘De Lik’ in Utrecht. Van 1856 tot 2014 gevangenis Wolvenburg, maar het rijksmonument is nu nog in gebruik als evenementenlocatie. Onderdeel van de experience was een rondleiding door de overgebleven cellengangen en op het binnenplein. Een groot contrast met de eerdere ervaring van die week in Zaanstad. Het gevangeniswezen heeft echt een evolutie doorgemaakt de laatste decennia.
Op het evenement maakten studenten verder kennis met het inkoopvak en de arbeidsmarkt. De aftermovie ga ik komende week in elkaar zetten.

Duurzame ex-gedetineerden

Tussendoor was ik ook nog op een evenement van Denk Doe Duurzaam van de Rijksoverheid in The Farm in Den Haag. Een mooie omgeving, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (en dat kunnen ook ex-gedetineerden zijn), een werkplek vinden bij zo’n 50 verschillende bedrijfjes die zich met circulaire productie bezighouden. Ik zag hoe ze er tassen maken van afgedankte kleding, chocola of koffie maken of allerlei producten uit appels tot er geen steeltje meer van over is. Interessant. Ook hier was mijn rol het filmen van een aftermovie.

Een avontuurlijke en nuttige week dus. De komende zal rustiger verlopen. Dan trek ik mij terug in mijn cel om te monteren. Fijne werkweek allemaal!