Dove fotograaf

Een stille fotoshoot

13 jun 2024

Heb je ooit overwogen een dove fotograaf in te schakelen voor je zakelijke fotoshoot? Misschien lijkt het lastig, maar doof zijn hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Sterker nog, werken met een onbeperkte ondernemer is juist een verrijkende ervaring.

Niet stilzitten in rustige tijden

Na de jaarwisseling was het rustig qua opdrachten, maar ik zat niet stil. Ik werkte aan de versteviging van mijn koers als ondernemer, een documentaire en een nieuwe website. Werken aan je eigen bedrijf schuif je als zelfstandige vaak voor je uit, want de klant gaat altijd voor. Nu had ik de tijd om hier echt mee aan de slag te gaan. Dankzij het traject ‘Here to Make’ van Susanne Opstal, legde ik vorig jaar al de basis voor mijn koers. Met zo’n 20 andere makers werkten we in acht weken gedisciplineerd naar ons eigen doel, resulterend in een duidelijke takenlijst die ik nu kon afwerken.

Diversiteit in mijn netwerk

Mijn nieuwe website moest mijn missie en visie duidelijk weergeven, en ik wilde dat mijn foto’s diversiteit zouden uitstralen. Daarom ging ik op zoek naar ondernemers met een beperking om mee samen te werken. Die zijn niet makkelijk te vinden. Maar ik stuitte op een artikel dat het verhaal vertelde over de Arnhemse fotograaf Arash Ghafari, die op jonge leeftijd doof werd door bombardementen in Afghanistan. Op zes-jarige leeftijd ontvluchtte hij met zijn familie de oorlog naar Nederland. Nu heeft Arash zijn eigen bedrijf als professioneel fotograaf.   

Bellen met een dove fotograaf

Ik vond Arash op Instagram en vroeg via een persoonlijk bericht of hij ook zakelijke portretten maakt. Daar bleek Arash ook ruime ervaring mee te hebben. En hij vond het ook geen probleem om naar Den Haag te reizen. We spraken af om kennis te maken via een belafspraak, waarvoor Arash de Teletolk inschakelde. Deze dienst maakt bellen voor doven en slechthorenden mogelijk via een gebarentolk. Omdat Arash al op jonge leeftijd doof is geworden, is zijn spraak onderontwikkeld. Bellen via een tolk was een nieuwe ervaring voor me. Best even wennen, maar afgezien van wat ‘spraakverwarring’ in de vertaling, verliep het gesprek goed. Ik betrapte mezelf echter wel op een domme fout, toen ik Arash begroette en hem vroeg of ik zijn naam goed uitsprak.

Leuke ideeën voor de shoot

Na onze belafspraak bevestigden we via e-mail onze afspraken en wat er nog onduidelijk was. Arash reageerde snel en bevestigde steeds wat we afspraken, en kwam zelf ook met leuke ideeën en locaties voor de shoot. We wisselden mobiele nummers uit om via WhatsApp te communiceren. Toen het op onze eerste geplande dag regende, verplaatsten we de shoot makkelijk en snel dankzij Arash flexibele opstelling.

Gebarentolk op locatie

Op de dag van de shoot ontmoetten we elkaar in het Zuiderpark in Den Haag. Arash kwam met een doventolk, geregeld en vergoed via een service van het UWV., die de communicatie soepel liet verlopen. Tijdens de shoot kon ik mijn vragen en opmerkingen direct aan Arash richten, en de tolk vertaalde alles met gebaren. Ik moest er wel rekening mee houden om niet te gaan praten als Arash met zijn hoofd in zijn fototas zat.

De universele taal van gebaren en expressie

Arash werkt ook zonder tolk, vooral bij bruiloften waar hij veel ervaring mee heeft. Tijdens onze shoot waren zijn eigen handgebaren goed te begrijpen. Veel gebaren zijn universeel: beetje naar voren, iets meer naar links, volg mij, even tegen de boom staan… En hij demonstreerde soms zelf welke houding ik kon aannemen. Een goedkeurend stemgeluid en een lach rond zijn mond gaven aan dat hij tevreden was. Op de Haagse Markt maakte Arash actiefoto’s van mij in gesprek met marktbezoekers en filmend met mijn smartphone.

Pure, authentieke fotoserie

Na drie uur zat de shoot erop. We dronken een colaatje, namen afscheid en maakten afspraken voor het vervolg. Binnen een week ontving ik de foto’s al, en wat zijn ze leuk geworden! Geen filters of gephotoshopte vlekjes, maar een pure, authentieke fotoserie. What you see is what you get. Voor wie meer glamour wil, kan Arash dat ook uitstekend verzorgen. Neemt ie gewoon wat extra lampen en reflectieschermen mee. Ik kan de samenwerking met Arash van harte aanbevelen; zijn beperking was geen enkel punt en ik heb hem leren kennen als een professionele en deskundige fotograaf met veel humor.

Ook samenwerken met een onbeperkte ondernemer?

Samenwerking met een dove fotograaf of een andere onbeperkte ondernemer bied je een breder wereldbeeld, kennis over inclusiviteit en een frisse blik op de diensten/producten die je met jouw bedrijf aanbiedt. Ik stimuleer mezelf en anderen dit te doen, en startte daarom het platform www.onbeperkteondernemers.nl, waar je kunt zien wat Arash behalve fotograferen nog meer in huis heeft. En waar je nog andere ondernemers met een beperking en hun aanbod kunt vinden. Neem eens een kijkje. Er staan nu pas drie professionals op de site, maar hopelijk breidt dit snel uit. Ondernemers die geïnteresseerd zijn om op het platform geportretteerd te worden, kunnen zich bij mij melden.

Arash Ghafari met zijn camera.

Werk jij al samen met een divers netwerk? Wat houdt je nog tegen?