Jointje

Crowdfunding documentaire ‘Waarom stopt ie niet gewoon?’ van 5 april tot 5 mei

04 apr 2024

ls er iets niet in mijn comfortzone ligt, dan is het om hulp vragen. ‘Zelluf doen’ was een van mijn eerste zinnetjes als kind. En als er een plankje in mijn slaapkamer schuin zakt, dan wacht ik tot de boeken er vanaf glijden voordat ik een handige kennis ga bellen.  Maar door schade en schande wijzer geworden, leer ik vaker om anderen te betrekken bij waar ik mee bezig ben en om hulp te vragen. Dus, bij deze mijn oproep: Wil je me helpen om mijn allereerste documentaire te verwezenlijken? Doe dan een donatie via Voor de Kunst, voor de docu ‘Waarom stopt ie niet gewoon?’. Een docu met als doel het stigma op verslaving uit de wereld te helpen.

Een docu over verslaving? Hoe dat zo?

Mensen met een verslaving. We hebben er vaak een mening over, terwijl we er meestal niet veel verstand van hebben. We denken bijvoorbeeld dat verslaving een keuze is of dat verslaafden zwak zijn. Ik dacht ook zo. Totdat ik ruim een jaar geleden met een vroegere kennis in contact kwam en er, op een confronterende manier, achter kwam dat hij al heel lang verslaafd is aan drugs. Ik raakte geïntrigeerd en startte mijn onderzoek naar de invloed van drugs op een verslaafde zelf, op zijn omgeving en op de samenleving.

Tamar Theewis
Tamar, een personage uit de documentaire

Waarom stopt ie niet gewoon?

Dat is de titel van de eerste documentaire die ik maak, waarin je me volgt op mijn zoektocht. Ik praat met (ervarings)deskundigen en neem je mee in mijn ontwikkeling en mijn reflecties. Ik kom erachter dat langdurig drugsgebruik een complex probleem is. En dat het een grote invloed heeft op de persoon zelf, maar ook het leven op zijn kop zet van familie en andere naasten. Het is belangrijk dat mensen die ermee te maken hebben, meer van het onderwerp afweten om een genuanceerder oordeel te vormen.

Meer begrip over verslaving

Die mensen die privé of werkgerelateerd met mensen met een drugs- en/of alcohol-verslaving te maken hebben, wil ik met mijn documentaire bereiken. Naasten van verslaafden, maar ook mensen werkzaam bij organisaties zoals het onderwijs, jeugdzorg, detentie, ggz en schuldhulpverlening. Als zij meer begrip hebben over verslaving, zijn zij beter in staat om oordeelloos de juiste ondersteuning te bieden. Alleen dan kunnen mensen echt geholpen worden bij hun herstel. Er zijn al organisaties die hebben aangegeven dat het belangrijk is dat mijn docu er komt, om dit onderbelichte onderwerp aan de kaak te stellen.

Docu met impact

Ik maak mijn docu grotendeels zelf en heb veel tijd geïnvesteerd in research en het maken van het filmplan onder begeleiding van een mentor. Ook heb ik al een gedeelte gefilmd. Maar om de docu af te maken, te vervolmaken met hulp van andere professionals en ook te promoten zodat deze echt impact kan hebben, heb ik financiers nodig. Zo besteed ik de donaties aan montage, inhuur van een camerapersoon, audionabewerking, vormgeving en promotie.

Jouw donatie is superbelangrijk om het project te doen slagen.

Volg je ook mijn vorderingen met de documentaire via mijn socials? Ik plaats er regelmatig iets over op LinkedinFacebookInstagram en Threads.