Mijn agenda herinnert mij eraan dat ik nu een maand ChatGPT heb getest. Als ik mijn proefabonnement niet wil omzetten naar een betaald abonnement, dan moet ik het vandaag stopzetten.

Heel veel heb ik nog niet gedaan met ChatGPT, maar na mijn test met een artikel voor mijn website, waarover ik eerder deze blog schreef, ben ik zeker onder de indruk.

Ook heb ik nog geëxperimenteerd met een tekst voor een lied en met een logline voor mijn documentaire. Echt interessant wat AI ervan maakt en boeiend hoe je met een goede prompt je teksten verder kunt vervolmaken.

Nu ik voor de keuze sta: ga ik ervoor betalen of laat ik ChatGPT links liggen, komen meerdere twijfels bij me op als ik bezig ben met ChatGPT:

 1. Ben ik met ChatGPT de boel niet een beetje aan het bedriegen?

  Ik laat ChatGPT het werk doen, maar doe alsof ik het zelf heb geschreven. Maakt dat mij niet een cheater? Ik maar roepen over dat ik zo eerlijk en oprecht wil zijn… Ik overweeg om iedere artikel of webpagina die ik met AI maak te ondertekenen met ‘EMWB met Cheat GPT’.

 2. Getuigt het van te weinig fantasie als ik AI gebruik?

  Als ik geen inspiratie heb is het nu wel heel makkelijk geworden om AI in te zetten. Maar als ‘hij’ het dan verzonnen heeft, geeft dat toch minder voldoening dan wanneer ik zelf een mooie vondst heb gedaan.

 3. Is ChatGPT slimmer en vindingrijker dan ik?

  Als ik de woordkeuze of zinsopbouw van een door ChatGPT gegenereerd artikel zie, denk ik vaak: wow, dat zijn ook mooie woorden. Of: waarom ben ik daar zelf niet opgekomen? Eerlijk gezegd voel ik me best een beetje dom dan.

 4. Ben ik niet lui als ik het programma gebruik?

  Liever lui dan moe. Dat heb ik in mijn leven wel vaker gehoord. Ik noem het liever efficiënt. Altijd op zoek naar snellere manieren om iets te doen. In die zin past ChatGPT goed in dat patroon. Maar ook is er dat duivelse stemmetje op mijn schouder dat zegt: Luilak!

 5. Wat vinden mijn klanten er van als ik ChatGPT in ga zetten?

  In het kader van efficiëntie zou ik dom zijn als ik niet aan de slag ga met AI. Die ratelt immers teksten op in een fractie van de tijd dat ik dat kan. Maar moet ik dan ook minder uren declareren? Of heeft de klant mij straks sowieso niet meer nodig?

 6. Stomp ik niet een beetje af?

  AI wordt alleen maar slimmer. Worden we daardoor met z’n allen niet steeds een beetje dommer? Wie kan er nog hoofdrekenen sinds de komst van de rekenmachine? Ik geef het toe, ik niet hoor. Ik hoopte me nog een beetje te onderscheiden als woordkunstenaar. Ik moet maar gauw op zoek naar nieuwe vaardigheden die niet door computers gedaan kunnen worden. Iemand een idee?

Hoe gaan we straks ons geld nog verdienen als de computer ook die werkzaamheden sneller en beter overneemt? Of schommelen we dan gewoon lekker in een luie hangmat ergens in de zon? Dat klinkt me nog niet zo onaantrekkelijk in de oren.

Begrijp me goed. Dit is geen pleidooi om AI maar een aantal jaar in de ijskast te zetten. Ik ben te nieuwsgierig naar nieuwe slimme technologie om deze niet te omarmen. En zoals een lieve vriend tegen me zei: ‘Als jij het niet, doet een ander het wel’. Ik geloof dat de conclusie maar moet zijn dat ik Chat GPT nog even houd om de opties verder te onderzoeken. En hoe ik dat doe op een eerlijke manier. Jullie ideeën daarover zijn van harte welkom.

Bedankt voor het meedenken allemaal.

EMWB – no cheat.