“Bij de workshop ‘Ontspullen’ realiseerde ik me dat je ‘nee’ kan zeggen tegen spullen die je op je werk zomaar in je handen krijgt. Een telefoon of papier bijvoorbeeld. Dan blijkt dat je eigenlijk heel goed zonder kan”, aldus een deelnemer van het evenement Denk groot, Doe klein en duurzaam.
‘De aftermovie’: je kent ‘m wel van festivals en grote evenementen. Vaak heel flitsend, juichend publiek, artiesten onder fel flikkerende spotlights, snelle beelden, drones scheren over het veld, stampende muziek. Supergaaf.
Voor diverse klanten maak ik een aftermovie, of ook wel sfeerimpressie.
Die zien er anders uit.

Meestal gaat het bij mijn opdrachten om wat kleinere zakelijke evenementen. Vaak zijn er keynotesprekers waarbij deelnemers aandachtig zitten te luisteren naar een spreker, vaak zijn er ook workshops met nog meer sprekers en powerpoints… en als je geluk hebt ook wat interactie.
Om dan de leuke beelden te pakken, vergt wat voorbereiding vooraf, door in te lezen op het programma en vragen te stellen aan de opdrachtgever. Maar ook kan je wat geluk hebben, dat je er op het juiste moment bij bent. Je kunt nou eenmaal niet overal tegelijk zijn en continu je camera aan hebben staan. Teveel beeld maakt je montage a hell of a job.

Tijdens de keynotes en workshops maak ik de beelden die het verhaal vertellen. Ik interview een organisator die vaak even samenvat waar het evenement over gaat. Maar mijn belangrijkste werk speelt zich af in de koffiepauze, tijdens de lunch of bij de afsluitende lunch. Als razende reporter achtervolg ik met mijn reportermicrofoon de deelnemers. Een aantal mensen draait zich snel om als ik de microfoon onder hun neus schuif. Maar doordat ik film met de iPhone kom ik laagdrempelig over en zijn er sowieso wel wat mensen die iets willen zeggen en antwoord willen geven op mijn vragen. Zo maak ik audio belangrijker dan beeld, maar sluit het wel op elkaar aan. Een van mijn favoriete vragen is dan: “Wat was jouw eye-opener van vandaag?”. En dan krijg je dus een antwoord als hierboven.

Het resultaat van zo’n aftermovie zie je hier: aftermovie

Trouwens? Wat was jouw eye-opener van vandaag?